سوختگی یکی از متداولترین صدمات خانگی و در موارد بزرگتر صنعتی است که سبب از بین رفتن لایههای مختلف سلولی میشود و این امر سبب شده است تا اهمیت دانستن نکات سوختگی بالا برود.
شاید در وهلهی اول فکرکنیم که سوختگی به احساس سوزش و درد ناشی از آن گفته میشود اما برای درک بهتر باید بدانیم که اینطور نیست و سوختگی انواع مختلف دارد. اما از مهمترین اقداماتی که باید در هنگام ایجاد سوختگی انجام داد سنجیدن شرایط و در صورت لزوم درخواست کمک از اورژانس است. از این رو یخپد قصد دارد تا در این مقاله به این اتفاق مهم بپردازد.
نکات مورد توجه از سوختگی خفیف تا شدید
همیشه مهم است تا با اقدامات اولیه برای مواجهه با سوختگی آشنا باشیم تا بتوانیم عملکرد بهتری داشته باشیم. چرا که ممکن است هرکدام از افرادی که اطراف ما هستند و یا خود ما دچار این آسب شویم. از این رو اولین قدم برای درک بهتر سوختگی آشنایی با انواع عوامل ایجاد آن و درجهبندی سوختگی است.
همانطور که گفته شد سوختگی میتواند براثر اتفاقات بسیاری باشد و همچنین درجهبندیهای متفاوتی داشته باشد. ممکن است فردی بدون هیچگونه عوارض و پیامدهای جدی دچار سوختگی شده و سپس بهبود یابد. اما گاه ممکن است فرد برای به دست آوردن دوباره سلامت خود نیاز به جراحی و مراقبتهای بیشتری باشد که همه به شدت، نحوه ایجاد و محل ایجاد سوختگی بستگی دارد.
درجه بندی سوختگی
برای دانستن هرچه بهتر نکات سوختگی بهتر است با درجهبندیهای سوختگی و شدت تاثیر آنها بر روی سلامت فرد آشنا باشیم.
- سوختگی درجه ۱ : در این نوع سوختگی، که به آن سوختگی سطحی نیز گفته میشود، فرد دچار آسیب کمترین آسیب پوستی شده که به طور معمول طی ۳-۶ روز بهبود مییابد. از نشانههای آن میتوان به قرمز شدن پوست، التهاب جزئی، خشک و پوسته پوسته شدن پوست هنگام بهبودی اشاره کرد. البته در صورت آسیب دیدن ناحیه وسیعی از پوست به خصوص در قسمتهای صورت و یا مفاصل اصلی باید به پزشک مراجعه کرد.
برای درمان سریعتر این نوع سوختگی پیشنهاد میشود که مخل سوختگی را در آب سر قرار داده، برای کاهش درد از داروی استامینوفن یا ایبوبروفن استفاده کرد و همچنین برای التیام و حفاظت از ناحیه آسیب دیده از کرمهای و پمادهای مخصوص استفاده کرد. - سوختگی درجه ۲ : در مقایسه با سوختگی درجه ۱ این نوع سوختگی عمیقتر و شدیدتر است چرا که سوختگی در لایههای پایینتر رخ میدهد و فقط در سطح باقی نمیماند. از این رو در مواجهه با آن بهتر است با اورژانس تماس گرفته و درخواست کمک کرد. در این درجه از سوختگی به دلیل آسیب بسیار وارده درد و التهاب، تاول و قرمزی شدید را شاهد خواهیم بود. همچنین برای جلوگیری از ایجاد عفونت در زخمهای پانسمان فرد باید مرتبا عوض شود؛ که برای التیام سریعتر زخمها نیز موثر است. بسته میزان شدت سوختگی دورهی بهبودی ممکن است طولانی شود اما به طور طبیعی بین ۲ تا ۳ هفته طول خواهد کشید. در موارد حاد نیز فرد نیازمند جراحی بر روی ناحیه آسیب دیده است.
از دیگر نکات سوختگی رعایت مواردی است که پزشک تجویز کرده و همچنین نگه داشتن ناحیه آسیب دیده زیر آب خنک، مصرف پمادهای آنتی بیوتیک و همچنین مسکنهای غیر تجویزی میتواند به روند درمان کمک کنند. - سوختگی درجه ۳ : این نوع سوختگی که شدیدترین نوع آن است، بیشترین آسیب را به لایههای پوست، گاه اندامها و سیستم گردش خون و همچنین استخوان میرساند. از این رو خطرناکترین نوع محسوب میشود که در صورت مواجهه با آن باید به سرعت فرد مصدوم را نزد متخصص سوختگی برد. به دلیل میزان شدید آسیب وارده به احتمال عصبهای فرد مختل شده و مصدوم دردی احساس نخواهد کرد. به علاوه تغییرات ظاهری بسیاری را میتواند به وجود بیاورد که نیازمند مراقبت بسیار و رسیدگی فرد متخصص است. در موارد شدید فرد مصدوم ممکن است نیازمند جراحی باشد. همچنین دورهی درمان این درجه از سوختگی زمان مشخصی ندارد.
خرید آنلاین محصولات پزشکی و بهداشتی
علل ایجاد سوختگی
از مهمترین نکات سوختگی که فردی با آنها آشنا باشد علت ایجاد سوختگی است. انواع سوختگی در هر درجهای میتواند بر اثر عوامل مختلفی باشد. بر اثر گرما، سرما، برق گرفتگی، ساییدگی پوست، آب جوش، بخار مایعات و … باشد که حتما در صورت نیاز باید به پزشک گزارش شود همچنین اولین عملی که دیگر افراد باید در مواجهه با سوختگی انجام دهند، دور کردن مصدوم از منشا ایجاد سوختگی است. در قدمهای بعدی طی کردن پروسهی درمان به صورت منظم و رعایت نکاتی که پزشک تجویز میکند، میتواند روند درمان را سریعتر کند.