مغز و اعصاب متصل به آن از اعضای حیاتی انسان هستند که بیماریهای خاصی در آن بروز میکند. شایع ترین بیماری های دستگاه عصبی شامل دستهبندی بسیاری از اختلالات میشود که علائم و شدت هرکدام متفاوت است. تمامی این بیماریهای سیستم عصبی در واقع گروهی از اختلالات عصبی هستند که بر روی ساختار و یا عملکرد مغز یا نخاع تأثیر دارند.
با توجه به نتایج بدست آمده از تحقیقات، اکثر بیماریهای داخلی در مغز به علت شرایط روحی و روانی فرد به وجود میآیند. در این مقاله نیز به بررسی این اختلالات و بیماریهای مغز و اعصاب پرداخته خواهد شد و علائم و نحوه درمان هرکدام بیان میگردد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
خرید آنلاین انواع محصولات پزشکی و بهداشتی
شایع ترین بیماری های دستگاه عصبی
از شایعترین بیماریهای مربوط به سیستم عصبی، در واقع بیماریهایی هستند که سیستم عصبی را تحت تأثیر قرار خواهد داد. برخی از این بیماریها ممکن است در مرور زمان به وجود آمده و گاهاً موجب از دست رفتن تدریجی عملکرد دژانراسیون شوند. برخی دیگر نیز به طور ناگهانی اتفاق افتاده و مشکلات جدیتر و حادیتری را ایجاد میکند. از انواع این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
۱. بیماری پارکینسون
این بیماری نوعی اختلال پیشرونده در سیستم عصبی و جزو شایع ترین بیماری های دستگاه عصبی است که بر روی حرکات بدن تأثیر میگذارد. علائم پارکینسون به تدریج و در اغلب موارد با لرزش یکی از دستان شروع خواهد شد. در واقع لرزش دست جزو شایعترین علائم بیماری بوده و از دیگر علائم میتوان به سفتی یا کند شدن حرکت اشاره کرد. در مراحل اولیه بیماری پارکینسون، ممکن است بازوهای بیمار در زمان راه رفتن تکان نخورده و گفتار او نیز نامفهوم شود. دیگر علائم بیماری با پیشرفت آن و در گذشت زمان بروز کرده و علائم شدت مییابند.
برای این بیماری، هیچگونه درمانی وجود ندارد و تنها میتوان علائم را به میزان بسیار زیادی بهبود بخشیده و شدت آنها را کاهش داد. در انواع شدید بیماری، گاهی اوقات پزشک برای تنظیم برخی از مناطق مغز و کاهش علائم، جراحی به بیمار پیشنهاد داده میشود. البته این علائم در افراد مختلف، متفاوت بوده و در مراحل اولیه ممکن است خفیف و نامشخص باشند. به طور کلی در پارکینسون، علائم از یک طرف بدن شروع شده و به بخشهای مختلف بدن سرایت میکند.
۲. تشنج
یکی از شایع ترین بیماری های دستگاه عصبی، تشنج است که به حمله ناگهانی فعالیت الکتریکی در مغز گفته میشود. تشخیص تشنج خفیف در بسیاری از موارد، دشوار است. به طوریکه در طول مدت چند ثانیه، هوشیاری و آگاهی بیمار از دست برود. در بیماریهای شدیدتر، تشنج میتواند موجب اسپاسم و گرفتگی عضلات غیرقابل کنترل گردد که این علائم ممکن است از چند ثانیه تا چند دقیقه ادامهدار شود. حتی امکان دارد بیمار هوشیاری خود را نیز از دست بدهد و بعد از بهبودی هیچ خاطرهای از وقوع تشنج را به یاد نیاورد.
۳. مولتیپل اسکلروزیس (MS)
در بیماری مولتیپل اسکلروزیس، سیستم ایمنی بدن به فیبرهای عصبی حمله کرده و غلاف محافظ اطراف آنها را از بین میبرد. همین امر موجب بروز مشکلات ارتباطی بین مغز و بقیه بدن خواهد شد. در نتیجه MS منجر به آسیبهای دائمی و شدید عصبی میشود.
علائم این بیماری بسیار متنوع و متفاوت بوده و به میزان آسیب عصبی و نوع عصب آسیبدیده بستگی دارد. برخی از بیماران، توانای راه رفتن و پیادهروی را به طور مستقل از دست میدهند و در برخی دیگر ممکن است هیچ علائمی بروز نکرده و مدت طولانی بهبودی را بدون علائم تجربه کنند. باید توجه داشت که هیچ درمان قطعی برای MS وجود ندارد و راههای درمانی که برای این بیماری ارائه میشود تنها برای کنترل حملات و آسیبهای عصبی خواهد بود.
۴. آلزایمر
یکی دیگر از شایع ترین بیماری های دستگاه عصبی، بیماری آلزایمر است که جزو شایعترین دلایل زوال عقل نیز به حساب میآید. این بیماری نوعی اختلال پیشرونده بوده که در آن، سلولهای مغزی از بین خواهند رفت. از علائم آلزایمر میتوان به فراموش کردن وقایع و گفتگوها اشاره کرد.
با پیشرفت بیماری، اختلال شدید حافظه به وجود آمده و بیمار توانایی انجام کارهای روزمره خود را از دست خواهد داد. داروهایی که در حال حاضر برای آلزایمر تجویز میشود، تنها میتواند علائم را بهبود بخشیده و سرعت پیشرفت بیماری را کاهش دهد. در صورت پیشرفت بیش از اندازه بیماری، عملکرد مغز به طور شدیدی از دست میرود و موجب بیماری، سوء تغذیه، عفونت و درنهایت مرگ بیمار میشود.