سریع ترین درمان زخم بستر چیست؟ یکی از مسائلی که امکان دارد برای اشخاصی که برای چندین ساعت پیاپی بهصورت مداوم در رختخواب دراز میکشند و حرکتی ندارند رخ دهد، زخم بستر است. به علت عدم حرکت فرد و فشار پایدار روی بخشهایی از بدن، خونرسانی به این بخشها قطع خواهد شد؛ کمبود خونرسانی به پوست صدمه میزند و باعث ایجاد زخم بستر در فرد میشود.
با تشدید بیماری و عدم درمان به آن در مراحل نخست، درمان دشوارتر خواهد شد و بهبود بهآسانی صورت نمیگیرد. مدتزمان درمان آن هم افزایشیافته و درمان به تلاش بالاتری احتیاج دارد. در ادامه این مطلب قصد داریم زخم بستر و روشهای درمانی آن را به شما معرفی کنیم.
زخم بستر چیست؟
زخم بستر یا زخم فشاری صدمهای است که به خاطر یکجانشینی بیشتر در معلولین، سالمندان و یا جانبازانی که امکان تغییر وضعیت بدنی خود را ندارند به وجود میآید. این زخم اغلب در قسمتهایی به وجود میآید که عضلهای در میان پوست و استخوان وجود ندارد و پوست بهصورت مستقیم به استخوان میچسبد.
درمان این مدل زخمها بسیار دشوار و طاقتفرسا است. بهخصوص اگر بیماری که مبتلابه زخم بستر شده است به بیماریهای دیگری مثل دیابت نیز مبتلا باشد.
در گذشته خیلی از افراد زمینگیر به خاطر بروز زخمهای بستر عفونی زندگی خود را از دست میدادند ولی با پیشرفت دانش پزشکی درمانهای فراوانی برای این بیماری پیدا شده است که مرگومیر بیماران را به خاطر ابتلا به این زخمها بسیار کم کرده است.
درمان زخم بستر با سریعترین روش
بهصورت کلی و ازنظر پزشکی، زخم بستر دارای چهار مرحله است. در مرحله نخستین پوست، دچار حساسیت میشود و با خارش شدید و قرمزی در قسمت آسیبدیده همراه است. در مرحله دوم، پوست متورم میشود و تاولهای خطرناکی روی آن به وجود میآید.
اگر در مرحله دوم سریعترین درمان زخم بستر انجام نشود یا اصلاً درمانی روی قسمت آسیبدیده انجام نگیرد، این زخم به بیماریهای جدیتری مثل سپسیس (Sepsis)، گانگرن (Gangrene)، استئومیلیت (Osteomyelitis) یا سایر انواع عفونتهای دشوار تبدیل میشود.
زخمهای مرحله سوم، ضخامت پوست را از بین خواهد برد و میتوانند به قسمتهای زیرین هم وارد خواهد شد. در مرحله چهارم، میزان زخم بهشدت زیاد میشود و خیلی زود زندگی فرد بیمار را تهدید میکند.
بر اساس مطالبی که بیان شد، بسیار حائز اهمیت و حیاتی است که سریعترین درمان زخم بستر در مراحل نخستین بیماری که درمان راحتتر است، مورداستفاده قرار گیرد. بهصورت کلی هیچ روش منحصربهفردی برای اینکه بهبود بیمار سرعت پیدا کند، وجود ندارد، به همین خاطر بهتر است برای گرفتن نتیجه سریعتر و بهتر از مخلوطی از چند شیوه یا تمام روشهای گفتهشده در فهرست زیر استفاده شود.
- برداشتن فشار از روی قسمتهای آسیبدیده: با جابجایی و پهلوبهپهلو شدن منظم فرد، از فشار پایدار بر یک سمت بیمار جلوگیری میشود.
- رعایت مناسب بهداشت زخم
- خارج نمودن بافتهای مرده و آسیبدیده از داخل و سطح زخم
- تعویض پانسمان به شکل دقیق و منظم
- رعایت رژیم غذایی مناسب و مقوی
- به کار بردن از آنتیبیوتیکها
- درمان زخم بستر با استفاده از فشار منفی (NPWT) در این شیوه، پزشک بهوسیله دستگاهی بهخصوص که مکنده نام دارد، بهآرامی مایعات عفونی را از زخم بیرون میآورند که به بهبود آن کمک فراوانی میکند.
- به کار بردن فاکتورهای بهدستآمده از پلاکتها: ژل رگرانکس یا بکاپلرمین (Regranex, Becaplermin) در درمان این بیماری بسیار مفید بهحساب میآید.
جلوگیری از زخم بستر
درحالیکه بیشتر اشخاصی که به علتهای مختلف مبتلا زخم بستر میشوند اغلب ضعیف و ناتوان درحرکتاند؛ ولی میتوان با رعایت بعضی مسائل و نکات به پیشگیری از زخم بستر کمک کرد. برای نمونه اشخاص میتوانند با تغییر شرایط بدنی خود به شکل مکرر برای پیشگیری از به وجود آمدن حساسیت بر روی پوست، از به وجود آمدن زخم بستر جلوگیری کنند.
بقیه راهکارها شامل محافظت خوب از پوست، حفظ رژیم غذایی مناسب و مصرف مایعات، ترک کردن سیگار، کنترل کردن استرس و ورزش بهصورت روزانه و. است که تمامی آنها میتوانند به پیشگیری زخم بستر کمک کنند.
حرف آخر
در انتهای مطلب سریع ترین درمان زخم بستر باید برخی نکات را یادآور شد. به خاطر گستردگی و درجه زخم به وجود آمده درمان استفادهشده متفاوت است.
در مراحل نخست هدف برداشتن فشار و تغییر وضعیت بدنی است؛ در این مرحله تشکهای مواج (سلولی و تخممرغی) بسیار مفید هستند. در مراحل بعدی بر اساس نوع زخم، درمانهای بهخصوص، دبریدمان، وکیوم تراپی و پانسمانهای نوین برای احیا و بازسازی بافت از بین رفته استفاده میشود. شما میتوانید لوازم موردنیاز خود برای درمان زخم بستر را از سایت فروشگاهی یخ پد خریداری کنید و آنها را در کمترین زمان ممکن تحویل بگیرید.