روشهای کنترل مشکل رفلاکس معده، موضوعی است که در این مقاله به آن میپردازیم. رفلاکس اسید معده زمانی انجام میگیرد که محتویات معده به داخل مری انتقال یابد و این اتفاق بازگشت اسید یا رفلاکس معدهای_ مروی نیز نامیده میشود. اگر افراد بیش از دوبار در هفته علائمی از رفلاکس اسید معده داشته باشند امکان دارد به بیماری برگشت اسید معده مبتلا شده باشند بنابراین بهتر است که به دکتر گوارش مراجعه کنند. این بیماری حدود ۲۰ درصد از مردم کشورمان را درگیر کردهاست. همچنین این بیماری در صورت مهار نشدن میتواند عوارض بسیار جدی داشته باشد.
علائم رفلاکس معده
علائم رفلاکس اسید معده میتواند احساس سوزش ناراحت کنندهای باشد که امکان دارد تا گردن هم دچار این مشکل شود. این احساس در اکثر مواقع به عنوان سوزش سر دل شناخته میشود. اگر دچار این مشکل هستید، امکان دارد طعم ترش یا تلخی در ناحیه پشت دهان خود داشته باشید. همچنین امکان برگشت مواد غذایی یا مایع از معده به دهان وجود دارد و در برخی از موارد این مشکل میتواند با مشکلاتی در بلع یا تنفس مانند سرفه مزمن یا آسم همراه باشد.
علت بروز مشکل رفلاکس معده
اسفنکتر تحتانی مری، عضلهای حلقوی در انتهای مری است که این مورد در حالت طبیعی هنگام بلع شل و باز میشود و سپس عضله سفت و بسته خواهد شد. رفلاکس اسید هنگامی اتفاق میافتد که این عضله به درستی بسته نشود یعنی باز و شل شود اما در هنگام سفت و بسته شدن دچار مشکل شود، و این موضوع باعث میشود تا مایعات گوارشی و سایر محتویات معده به داخل مری برگردند.
درمان مشکل رفلاکس معده
اگر افراد بخواهند برای پیشگیری از این مشکل و یا رفع علائم رفلاکس معده به پزشک مراجعه کنند، امکان دارد که پزشک روشهای کنترل رفلاکس معده را عادات غذایی و رفتارهای بیمار بداند بنابراین ممکن است در آنها تغییراتی اعمال کند. همچنین پزشکان به بیمارانی که این مشکل را دارند داروهایی مانند: آنتی اسیدها، مسدود کنندههای گیرندهH2 ، مهارکنندههای پمپ پروتون (PPI) را تجویز میکنند.
البته لازم به ذکر است که در بعضی موارد پزشکان، مسدود کنندههای گیرندهH2 یا PPI قویتری نیز تجویز میکنند. همچنین اگر رفلاکس معده شدید باشد و به سایر درمانها پاسخی ندهد ممکن است نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد. استفاده از داروهای بدون نسخه و تجویزی میتواند عوارض جانبی ایجاد کند پس حتماً به پزشک مراجعه کنید و داروهای مورد نظر را دریافت کنید.
رژیم غذایی یکی از روشهای کنترل رفلاکس معده
جالب است بدانید رژیم غذایی مناسب در بهبود این مشکل بسیار تاثیرگذار است. در بعضی از افراد، انواعی از خوراکیها علائم رفلاکس معده را تحریک میکند این خوراکیها معمولاً عبارتند از:
- غذاهای پرچرب
- غذاهای ادویه دار
- شکلات
- مرکبات
- آناناس، گوجه فرنگی، پیاز، سیر، نعناع، الکل، قهوه، چای و نوشابه
همان گونه که در مطالب قبلی گفته شد این عوامل تغذیه برای هر شخص متفاوت است. البته برای این مشکل درمانهای خانگی نیز وجود دارد که در ادامه آن اشاره میکنیم.
درمانهای خانگی
یکی از روشهای کنترل رفلاکس معده چندین تغییر در شیوه زندگی و درمانهای خانگی است که در رفع علائم رفلاکس معده بسیار تاثیر گذار هستند، از جمله این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترک سیگار
- کاهش وزن
- کاهش حجم وعدههای قضایی
- مصرف آدامس پس از صرف غذا
- خودداری از دراز کشیدن فوری بعد از غذا
- خودداری از پوشیدن لباس تنگ
- تمرین روشهای آرام سازی (یوگا)
- استفاده از داروهای گیاهی
استفاده از داروهای گیاهی برای کنترل این مشکل بسیار موثر است و باعث تسکین آن میشود. گیاهانی که معمولاً برای رفلاکس معده استفاده میشوند عبارتند از:
- بابونه
- ریشه شیرین بیان
- ریشه گل ختمی
- نارون آمریکایی
برخی از افراد مدعی هستند که پس از مصرف مکملها، تنتورها یا چایهای حاوی این گیاهان از رفلاکس اسید جدا شدهاند. البته لازم به ذکر است که در این زمینه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. توجه داشته باشید که در برخی از موارد داروهای گیاهی عوارض جانبی را به همراه داشته و مکانیسم داروهای خاصی را مختل میکند. بنابراین توصیه میشود قبل از استفاده از هرگونه دارو و یا درمانهای خانگی حتماً با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
سخن آخر
در این مطلب کنترل رفلاکس معده را بررسی کردیم. توجه داشته باشید که شما باید از لوازم پزشکی معتبری برای درمان هر گونه مشکلی استفاده کنید بنابراین پیشنهاد میشود که از یخ پد لوازمی که نیاز دارید را تهیه کنید. در این سایت انواع اقلام پزشکی موجود است.