در زمان بارداری بسیاری از زنان به کم خونی دچار می‌شوند و دلایل کم خونی در بارداری متفاوت است. در این دوران برای تغذیه جنین، گلبول‌های قرمز کم می‌شوند و اکسیژن رسانی به بافت‌های بدن کاهش پیدا می‌کند.

همچنین در ماه‌های آخر بارداری جنین به اکسیژن بیش‌تری احتیاج دارد. کم خونی تا حدی به خاطر افزایش حجم خون طبیعی می‌باشد اما اگر از قبل این بیماری را داشته باشید، شدت آن در بارداری افزایش پیدا می‌کند و باید به درمان آن بپردازید. اگر درمان را مخصوصاً در دو یا سه ماه اول به تاخیر بیندازید امکان عوارضی مانند زایمان زودرس و آمادگی برای جذب عفونت وجود دارد.

دلایل کم خونی در بارداری چیست؟

فقدان آهن در مصرف غذایی، ناتوانی بدن در جذب آهن، مصرف نکردن اسید فولیک و ب ۱۲، بارداری مکرر، حالت تهوع در بارداری، کم خونی قبل از بارداری، سابقه بیماری ارثی، تغدیه اشتباه در قبل از دوران بارداری، عادت ماهانگی سخت قبل از بارداری، بارداری‌های پی در پی با فاصله کم، چند قلویی نوزاد، مصرف برخی داروها مانند آسپرین، اهدا کردن خون بیش از مقدار مجاز، خونریزی زیاد برای زخم باعث نابود شدن سریع گلبول‌های قرمز بعد از تولید می‌شوند و در نهایت منجر به کم خونی در این زمان می‌گردد.

در برخی موارد هم فقط در زمان بارداری این اتفاق رخ می‌دهد که همان طور که پیش‌تر اشاره شد به علت غذارسانی به جنین، بدن با کاهش گلبول قرمز و افت رساندن اکسیژن به بافت‌ها همراه است. به طور کلی کم خونی یک مشکل شایع در این دوران است اما باید برای حفظ سلامت خود و جنین به پزشک مراجعه کنید.

نشانه‌های کم خونی

این نشانه‌ها رایج هسنند اما باید به آن‌ها اهمیت داد که عبارتند از

  • حس سردی در دست و پا
  • رنگ پریدگی یا زرد شدن چهره
  • درد در ناحیه قفسه سینه
  • نامرتب بودن ضربان قلب
  • خستگی و ضعف
  • نداشتن توانایی ورزش
  • سر درد
  • نفس تنگی
  • سرگیجه
  • گودی زیر چشم
  • نبود تمرکز و اخلاق تند
  • مایل به خوردن مواد غیر خوراکی از جمله خاک، گچ و رنگ

با این که این علائم عمومی هستند و شبیه به علائم بارداری می‌باشند، باید آزمایش خون دهید و به پزشک زنان مراجعه کنید تا همه چیز مشخص شود و هر مورد و میزان آن را با پزشک خود در میان بگذارید. همچنین شرایطی وجود دارند که احتمال کم خونی را افزایش می‌دهند.

تشخیص و درمان کم خونی در دوران بارداری

دلایل کم خونی در بارداری چه پیامدی را به دنبال دارد؟

میزان هموگلوبین خون باید بیش‌تر از ۹ گرم در دسی لیتر باشد اما اگر به کم‌تر از این مقدار برسد، باعث بروز مشکلاتی برای جنین و مادر می‌شود. این مشکلات عبارتند از احتمال سقط جنین، به تاخیر افتادن رشد جنین و افزایش ۲ برابری زایمان زودرس، فوت مادر در صورت کمبود شدید، افسردگی بعد از زایمان، کم خونی نوزاد پس از تولد، وزن پایین نوزاد، ایراد در مغز نوزاد، نبود مقاومت در برابر عفونت

تشخیص و درمان کم خونی در دوران بارداری

برای تشخیص کم خونی در این دوران از اندازه گیری هماتوکریت (میزان درصد سلول‌های قرمز در پلاسما) و هموگلوبین (گرم هموگلوبین در خون) استفاده می کنند. زنان باردار باید در روز مصرف ۳۰ میلی گرم آهن را داشته باشند. حبوباتی مانند لوبیا و عدس، آجیل، سبزیجات تیره به خوص اسفناج و کلم یا کاهو، گشنیز و جعفری، گوشت قرمز، ماهی، تخم مرغ، ریز دانه‌هایی مانند کنجد، خرما و مویز از منابع غذایی دارای آهن محسوب می‌شوند.

پزشک در کنار دارو و منابع غدایی شامل آهن، معمولاً مکمل‌های آهن به ویژه ویتامین ث و مواد غذایی دارای این ویتامین از جمله مرکبات مانند پرتقال و لیمو، گوجه فرنگی، توت فرنگی، فلفل دلمه‌ای را به شما پیشنهاد می‌کند. همچنین مکمل‌های آهن و قرص آهن نباید با لبنیات، چای و قهوه مصرف شوند اما قبل استفاده از هر دارو، غذا یا مکمل‌ها با پزشک متخصص مشورت کنید و اگر دارای شرایط خاص یا حساسیتی هستید، حتماً به پزشک اطلاع دهید.

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم به طور خلاصه و مفید به دلایل کم خونی در بارداری، پیامد، علائم و درمان آن اشاره کنیم. خرید محصولات پزشکی باید از مرکزی با اطمینان انجام شود تا بهداشت و عملکرد مناسبی داشته باشد. سایت یخ پد با دارا بودن سابقه درخشان در ارائه محصولات پزشکی در هر زمینه‌ای به شما کمک می‌کند تا از لوازم و محصولات پزشکی با کیفیت و بهداشتی با آسودگی کامل بهره‌ مند شوید.