بسیاری از ما ممکن است واژهی اسکراب را شنیده باشیم و یا در روتین پوستی خود از این روش پاکسازی پوست کمک گرفته باشیم ولی چیزی که ممکن است کمتر آن را شنیده باشیم این است که از این روش و به کمک برس اسکراب برای مصارف پزشکی نیز استفاده میشود. از این رو یخ پد قصد دارد تا در این مقاله به موضوع استفاده از اسکراب در زمینهی پزشکی بپردازد و اطلاعاتی را دربارهی آن فراهم کند.
اسکراب چیست؟
از لحاظ لغوی اسکراب به معنای لایه برداری است و قتی از آن در زمینهی بهداشتی و زیبایی استفاده میکنیم هم داریم به لایه برداری پوست اشاره میکنیم. پوست هم همانند دیگر اعضای ما عمر میکند و به اصطلاح بزرگ میشود و در نهایت رو به پیری میرود. چرا که سلولهای بدن در حال عمر کردن هستند و این درواقع دلیلی است که گاه میبینیم که پوست بدن و یا صورتمان خشک شده و به راحتی کنده میشود. از این رو در چنین مواقعی به کمک محصولات بهداشتی و مراقبت از پوست، لایهی مرده را میتوان از بین برد تا پوستمان بتواند نفس بکشد. این امر به کمک اسکراب اتفاق میافتد. این امر با مواد مختلفی که دارای گرانولاهی ریزی هستند که خاصیت زبر و لایه برداری دارند امکان پذیر است. به عنوان مثال به کمک شامپوها، ماسکهای صورت و کرمهای مختلف و برس اسکراب میتوان پوست را اسکراب کرد.
اما دلیل این کار همانطور که گفته شد برداشتن لایهی مردهی پوست برای تنفس بهتر آن است. چرا که در طول روز پوست ما در برابر گرد و غبار و آلودگیهای بسیاری قرار میگیرد که با ایجاد چربی منافذ پوست و راه تنفس آن را میبندد. به همین دلیل استفاده از اسکراب برای لایه برداری بخش مهمی از روتین پوستی را تشکیل میدهد.
هنداسکراب چیست؟
اما چیزی که بسیاری از ما راجع به اسکراب میدانیم این است که از آن برای مراقبت و زیبایی پوست استفاده میشود. درحالی که کاربردهای آن فراتر است و شاید جالب باشد بدانید که در امور پزشکی و قبل از جراحی نیز از این روش برای پاکسازی دستها نیز استفاده میکنند که به آن هنداسکراب یا شست و شوی دستها میگویند. در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
یکی از مهمترین بخشهای یک جراحی، تمیز بودن وسایل، لباسها و همچنین افرادی است که در اتاق حضور دارند. راههای بسیاری برای استریل کردن نیز وجود دارد. حالی یکی از چیزهایی که حتما و با دقت باید تمیز شود و آمادهی انجام جراحی شود، دست افراد است. به عنوان مثال اگر دست پزشکی که قرار است عمل را بر روی یک بیمار انجام دهد به اندازه کافی تمیز نباشد ممکن است احتمال عفونت را در زخم بالا ببرد. به همین دلیل اسکراب و استفاده از برس اسکراب برای تمیز کردن دستها از بخشهای مهم یک جراحی است.
مهمترین بخش جراحی
همانطور که قبلتر هم به آن اشاره شد شست و شوی دستها از مهمترین بخشهای یک جراحی است تا احتمال عفونت بخش را بتوان کاهش داد. این امر تا حدی اهمیت دارد که در هر تیم جراحی یک تیم اسکراب وجود دارد که مسئول تمیزی و استریل کردن بخش است. همچنین مسئولیت حفظ ایمنی و انسجام افراد تیم را در زمینهی تمیزی در طول جراحی بر عهده دارند.
شاید بتوان گفت که دست افراد از مهمترین اعضای کاربردی در یک جراحی است و این امر تمیزی آنها را بسیار پر اهمیت کرده است. اما روش انجام این کار نیز حائز اهمیت است. به طوری که شست و شوی دستها به مدت ۵ دقیقه و به همراه ابزار و محلولهای مناسب بهتر از شست و شوی آنها به مدت ۱۰ دقیقه و با ابزار نامناسب است. از این رو برای جلوگیری از ورود هرگونه میکروارگانیسمها به محیط بخش جراحی افراد دستهای خود را با برسها و محلولهای مخصوص و طبق روندی خاص میشویند. بهترین زمان در این حال ۶ دقیقه محاسبه شده است که به کمک برس اسکراب و مراحل زیر انجام میشود:
- ناخن ها: ۳۰ ثانیه
- انگشتان: ۱ دقیقه
- كف دست: ۱۵ ثانیه
- پشت دست: ۱۵ ثانیه
- ساعد تا ۵ سانتیمتر بالاتر از آرنج: ۱ دقیقه
این مراحل برای هر دست تکرار میشود که در مجموع ۶ دقیقه زمان میبرد.
باید در نظر داشت که برسهای موجود برای اسکراب درواقع محصولات یک بار مصرفی هستند که برای راحتی انجام این عمل استفاده میشودند. بنابراین فرقی در میزان تمیزی بین شست و شو با برس و بدون آن وجود ندارد. اما باید در نظر داشت که استفاده از برسها در درازمدت میتواند پوست را خراش دهد.