در این مقاله میخواهیم درباره انواع دستکشهای پزشکی صحبت کنیم. در این دستکشها مقدار مقاومت و جنس آنها است که باعث میشود کاربردهای آنها با یک دیگر متفاوت باشد.
آشنایی با دستکشهای پزشکی
این دستکشها انواع و اقسام مختلفی دارند و هر کدام از آنها دارای کاربردهای فراوانی هستند و در زمینههای گوناگون از آنها استفاده میشود. به طور کلی این دستکشها به دو دسته تقسیم میشوند:
- دستکشهای معاینه که شامل دستکشهای لاتکس، وینیل و نیتریل میشوند.
- دستکشهای جراحی: این دستکشها بسیار دستکشهای خاصی هستند و همان طور که از اسم آنها مشخص هست برای جراحی و کارهای پزشکی حساس از آن استفاده میشود.
این دستکشها میتوانند با مواد مختلفی مانند لاتکس، نیتریل و یا پلیمر ساخته شوند. اما فرق اساسی این دستکش با دستکشهای دیگر، استریل شدن آن با گاز اتیلن اکساید (Eo) و اشعه گاما میباشد. همچنین برای استفاده راحتتر، این دستکش در انواع پودری ساخته شده است: بدون پودر، کم پودر، پودری. البته باید بدانید که این پودرها به هیچ وجه حساسیت زا نمیباشند؛ زیرا این پودرها نشاسته ذرت هستند. در واقع هر دو دسته این دستکشها شبیه به یک دیگر هستند، اما ویژگی که هر یک از آنها را نسبت به دیگری متمایز کردهاست، مقدار مقاومت و مواد ساخته شده در هر یک از آنها است.
انواع دستکشهای پزشکی کدامند؟
این دستکشها از نظر جنس به چندین دسته تقسیم میشوند، که ما در این جا به سه تا از آنها پرداختهایم.
- دستکشهای لاتکس
لاتکس نوعی لاستیک طبیعی میباشد که رنگ شیری دارد و از درختی به نام HEVEA BRASILIENSIS گرفته میشود. این ماده مقاومت و انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد و به همین منظور در ساخت دستکشهای پزشکی به کار میرود.
این دستکشها بسیار پر کاربرد هستند و عموم مردم از آن استفاده میکنند. آنها به راحتی قابل استفاده می باشند و مقاومت بسیار خوبی دارند. همچنین در زمان استفاده کاملاً به دست میچسبند و برای انجام کارهایی با دقت بالا مناسب هستند.
این دستکشها به دو دسته پودری و بدون پودر تقسیم می شوند. دسته پودری راحتتر داخل دست عمل میکند اما اکثر افراد به پودر آن حساس هستند بنابراین دسته بی پودر طرفداران بیشتری دارد. همچنین این نکته لازم به ذکر است که این نوع از دستکشها قیمت مقرون به صرفهای دارند. از کاربردهای این دستکش میتوان به جراحیهای کوچک، مصارف خانگی، معاینات اوژانسی و موارد دیگر اشاره کرد.
- دستکشهای وینیل
این دستکشها از پلی وینیل کلرید (پی وی سی) ساخته میشوند و بر خلاف دستکشهای لاتکس هیچ حساسیتی ایجاد نمیکنند. این دستکشها در محیطهای آزمایشگاهی، آشپزی و رنگ کاری و موارد دیگر کاربرد دارند.
این دستکشها نسبت به دیگر دستکشهای پزشکی ضخامت بیشتری دارند، همچنین در برابر اسید، الکل و مواد قلیایی مقاومت خوبی از خود نشان میدهند. این دستکشها برخلاف دستکشهای لاتکس کامل به دست نمیچسبند و برای انجام کارهایی با دقت بالا مناسب نیستند.
- دستکشهای نیتریل
این دستکش پزشکی دارای ویژگیهای بسیار مثبتی میباشد و به همین دلیل در زمینههای زیادی کاربرد دارد.
این دستکش از پلیمر مصنوعی سه گانه ساخته شدهاست و به همین دلیل بسیار انعطاف پذیر و مقاوم میباشد.
در واقع جنس این دستکش پزشکی به گونهای است که هم در برابر حلالهای چربی و مواد شیمیایی و هم در برابر سوختگی یا پارگی مقاوم میباشد. این دستکشها حدود سه برابر دستکشهای لاتکس مقاومت دارند، اما میزان انعطاف پذیری و کشسانی آن از دستکش های لاتکس کمتر است. همچنین این دستکشها مانند دستکشهای لاتکس در دو نوع پودری و غیر پودری تولید شدهاند.
این دستکشها به دست میچسبند اما میزان چسبندگی آنها به دست از دستکشهای لاتکس کمتر است. همچنین این دستکشها برای کارهای آزمایشگاهی کاربرد بسیار زیادی دارند زیرا در برابر مواد شیمیایی مقاوم هستند و احتمال خطر را به حداقل کاهش میدهند. البته این دستکشها برای کارهای بهداشتی و درمانی هم مناسب هستند.
نکاتی درمورد انواع دستکشهای پزشکی
- این دستکشها یک بار مصرف هستند و از آنها چندین بار استفاده نکنید.
- آنها را در جعبه خود نگهداری کنید.
- جعبه دستکشها را نزدیک سطل زباله یا محیطهای آلوده قرار ندهید.
سخن آخر
در این مطلب انواع دستکشهای پزشکی را بررسی کردیم. لازم به ذکر است که شما باید از لوازم پزشکی معتبری برای درمان هر گونه مشکلی استفاده کنید. بنابراین پیشنهاد میشود که از یخ پد لوازمی که نیاز دارید را تهیه کنید. در این سایت انواع اقلام پزشکی موجود است.