در هفته‌های اخیر بیش از ۷۷۰ مورد آبله میمونی در ۳۰ کشور خارج از آفریقا تایید شده است که یک اتفاق نادر برای این ویروس است. همچنین موارد مشاهده این ویروس در ایالات متحده، کشورهای عضو اتحادیه اروپا، انگلستان، استرالیا و خاورمیانه افزایش داشته است. در ادامه قصد داریم تا با آبله میمون و علائم آن بیشتر آشنا شویم. در ادامه نیز با راه‌های درمان و پیشگیری از این بیماری بیشتر آشنا خواهیم شد.

آبله میمون چیست؟

آبله میمون یک بیماری ویروسی عفونی است که هم در انسان و هم در برخی حیوانات دیگر رخ می دهد. علائم اولیه این بیماری تب، سردرد، دردهای عضلانی، لرز، کمردرد و احساس خستگی شدید است. به طور معمول غدد لنفاوی در پشت گوش، زیر فک، در گردن یا در کشاله ران در این بیماران متورم می‌شود. به دنبال آن جوش‌هایی روی صورت و بدن بیماران بروز می‌کند که تاول‌ها و پوسته‌هایی روی آن ایجاد می‌شود.

این جوش‌ها بیشتر در دهان، روی صورت، دست‌ها و پاها، اندام تناسلی و چشم دیده می‌شوند. زمان وارد شدن ویروس به بدن تا شروع علائم به طور متوسط ​​۱۲ روز است. طول مدت علائم نیز دو تا چهار هفته است. موارد این بیماری به خصوص در کودکان، زنان باردار یا افرادی که سیستم ایمنی سرکوب شده دارند ممکن است، شدید باشد. آبله ممکن است از ارتباط نزدیک با برخی حیوانات، مایعات بدن، اشیاء آلوده یا تماس نزدیک با فرد آلوده منتقل شود. این ویروس به طور معمول در بین جوندگان خاص در گردش است.

آبله میمونی در چه مکان‌هایی شیوع دارد؟

این ویروس بار در سال ۱۹۵۸ در بین میمون‌های آزمایشگاهی در کپنهاگ دانمارک شناسایی شد و اولین موارد در انسان در سال ۱۹۷۰ در جمهوری دموکراتیک کنگو یافت شد. شیوع آبله میمون در سال ۲۰۲۲ نشان دهنده اولین شیوع و انتقال گسترده در خارج از آفریقا است که در ماه مه ۲۰۲۲ در حداقل ۲۰ کشور در در اروپا، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، آسیا، آفریقای شمالی و استرالیا تایید شد.

آبله میمون چقدر خطرناک است؟

آبله میمون از خانواده ویروس‌های آبله است. این بیماری پس از کشف آن توسط دانشمندان، در سال ۱۹۵۸ در بین میمون‌های آزمایشگاهی، این نام خود را به خود اختصاص داد. اولین مورد آبله میمون در انسان در سال ۱۹۷۰ تشخیص داده شد.

آبله-میمونی

از آن زمان، بیشتر این بیماری در جمهوری دموکراتیک کنگو و نیجریه متمرکز بوده است. نوع آبله میمونی که در موارد اخیر شناسایی شده است، به نام کلاد غرب آفریقا شناخته شده است و نسبت به شاخه رایج دیگر، کلاد حوضه کنگو، بیماری خفیف‌تری ایجاد می‌کند.

طبق گفته WHO، حدود ۱ درصد از افرادی که در گذشته به کلاد غرب آفریقا مبتلا شده‌اند، فوت کرده‌اند. این در حالی است که ۱۰ درصد افرادی که به کلاد حوضه کنگو مبتلا شده‌اند، جان خود را از دست داده‌اند. افرادی که به نوع آفریقای غربی مبتلا می‌شوند‌، معمولاً به خوبی بهبود می‌یابند و پس از پایان آن به زندگی عادی خود بازمی‌گردند.

علائم آبله میمونی چیست؟

علائم این بیماری بین ۵ تا ۲۱ روز پس از آلوده شدن فرد ایجاد می‌شود. بیشتر افراد پس از دو تا چهار هفته بهبود می‌یابند. این بیماری معمولاً با علائم آنفولانزا مانند تب، سردرد، دردهای عضلانی و خستگی شروع می‌شود که یک یا دو روز طول می‌کشد.

برخی از بیماران نیز ممکن است به غدد لنفاوی دردناک و متورم دچار شوند. بثورات پوستی یک تا سه روز پس از تب ایجاد می‌شود که از نواحی قرمز به برجستگی‌های کوچک روی پوست تبدیل می‌شود. این بثورات می‌توانند به تاول‌هایی تبدیل شوند که حاوی مایع سفید رنگی است.

ابتلا به این بیماری چگونه است؟

آبله میمون از طریق گاز گرفتن یا خراش حیوانات یا تهیه گوشت از شکار وحشی، وارد بدن انسان می‌شود. سرایت از انسان به انسان و از طریق تماس نزدیک با مایعات بدن، قطرات تنفسی، ضایعاتی که در طول عفونت ایجاد می‌شوند یا موارد آلوده مانند لباس یا ملحفه رخ می‌دهد.  WHOتوصیه می‌کند که افراد مبتلا به عفونت‌های تشخیص داده شده، تا زمانی که ضایعاتشان پوسته پوسته نشده، دلمه افتاده و لایه‌ای تازه از پوست در زیر آن تشکیل شود، بهتر است که ایزوله شوند.

چه درمان‌هایی برای این بیماری در دسترس است؟

درمان اثبات شده‌ای برای آبله میمون وجود ندارد، اما پزشکان می‌توانند علائم این بیماری را درمان کنند. دو داروی ضد ویروسی که برای آبله کاربرد دارد نیز می‌تواند در درمان این بیماری در نظر گرفته شود.

آیا واکسنی برای آبله میمون وجود دارد؟

سازمان غذا و دارو در سال ۲۰۱۹ یک واکسن دو دوزی را برای استفاده در برابر آبله میمونی و آبله تایید کرد. واکسن‌های قدیمی‌تر آبله حدود ۸۵ درصد در پیشگیری از آبله میمون نیز مؤثر هستند. این واکسن‌ها حتی ممکن است اگر مدت کوتاهی پس از آلوده شدن فردی تجویز شوند، به کاهش علائم یا پیشگیری از بیماری نیز کمک کنند. برای آگاهی درباره این بیماری می‌توانید با وبلاگ یخ پد همراه باشید.